Dom nad Skawą

Pośród tego  przestrzennego  chaosu otoczenia ,wielorakich form, sześciennych brył poprzetykanych  małymi wiejskimi  domkami , pojawiła się potrzeba bryły spokojnej, zrównoważonej, która , jakby się miała się jakby położyć na brzegu pobliskiej Skawy.
Dom długi i klarowny z jednym oknem.
Na początku było szukanie w pamięci obrazów i skojarzeń z  przeszłości. Prowadziło  do Wiednia, do projektu domu o gładkich ścianach, który zaprojektował   Gerd Meyer-Keber.

Kubiczna forma tamtego domu , do tego przekryta łukowo , z całą pewnością nie była klarowną wydłużoną bryłą.

 Ale miała  ostry , czysty detal i to mogło być początkiem  myśleniu o detalu, o prostych, gładkich ścianach,… oknach wielkich.

Zaprzyjaźnieni młodzi  ludzie, dla których miał powstać ten dom byli otwarci więc uwierzyli ,że pomysł jest dobry i nie ingerowali w proces twórczy.

Bryłę domu złożono z  dwóch leżących „ściętych” prostopadłościanów a główną elewację tworzą dwa długie okna z panoramicznym widokiem na łańcuch Beskidów.

Zaczynem dla krótkiej, wejściowej  elewacji było wejście zaprojektowane przez wiedeńczyków Driendla i Steixnera  w domu koło Tulln w Dolnej Austrii.

Miała być rodzajem plakatu z szyb i sklejki ale ostatecznie w takiej formie nie powstała  w takiej formie.

 

Pozostała prostota bryły . Pośród tej ogólnej brzydoty małego podgórskiego miasteczka .

I wspomnienie ludzi , którzy uwierzyli  w architekta . Nawet jeśli nie do końca.



Dom w Zembrzycach





















potrzeba bryły prostej, na brzegu rzeki....



Dom w Zembrzycach
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   





zobacz archiwum









strzałka do góry
             ⓒ Copyright by Biuro Architekt Kaczmarczyk                        english | espanol | deutsch