Projekt Geocentrum odwołuje się do założeń urbanistyczno-architektonicznych Wrocławia przełomu wieków XIX i XX.
Również elewacje przywołują subtelność podziałów elewacji i okien z tamtego czasu, a my staramy się im nadać współczesny wygląd. To uwspółcześnienie rozumiemy przede wszystkim jako uproszczenie i zrytmizowanie. Pozbawienie elewacji elementów drobnych i nieregularnych – bo takie nastały czasy.
Rangę szkoły wyższej ma zaznaczać wejście a zwłaszcza szlachetny materiał czyli kamień.
Ta współczesność objawia się w ekspresji tego kamienia – czarnego sjenitu. 

Kiedyś taki kamień nawiązywałby bardziej do kolorów wokoło. Dziś w czasach „krzyku” taka rzecz zostałaby niezauważanie zadeptana. Zdecydowaliśmy się więc na mocny element – ciemny sjenit, dodatkowo wzmocniony wydrążeniami. Zarys brył jest umiarkowany, schodkowy i też nawiązuje do specyfiki Wrocławia – ale tego bardziej z czasów Mendelsona.



                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   





zobacz archiwum









strzałka do góry
             ⓒ Copyright by Biuro Architekt Kaczmarczyk                        english | espanol | deutsch