Pierre Herzog , Jacques De Meuron

Szpital  REHAB , Bazylea

Został ukończony  w 2002 roku ale nie odczuwa się tych lat , które upłynęły. Nawet drewno niespecjalnie się zestarzało, co najwyżej nieco poszarzało.

Projekt tego szpitala jest kolejnym potwierdzeniem ,ze Szwajcarzy to stolarze a Szwajcaria – kraj lasu. Szpital klimatem przywodzi na myśl piękna willę Mairea zaprojektowaną  na północy Europy przez Alvara Aalto. Tu jest ten sam zachwyt smukłymi sosnami. Te same rozmnożone snopy światła między drzewami leśnych przecinek. To samo ciepło słoneczne w środku lasu.

Ale inaczej niż u Aalto tu , we wnętrzach jest jeszcze trochę Japonii: woda i kamienie japońskich ogrodów: patio.

Piękny szpital.

Na myśl przychodzi porównanie z leśnym szpitalem –sanatorium w Paimio , w Finlandii zaprojektowanym przez Alvara Aalto. Ale te dwa szpitale nie są do siebie podobne. Sanatorium  w Paimio stoi pośród smukłych sosen  a jego wnętrza tchną sterylnymi bielami.

 Szpital w Bazylei nie stoi w lesie . To architekci  wprowadzili smukłe sosny  do tych wnętrz całkowicie pozbawiając ich szpitalnej sterylności.

Naprawdę piękny szpital. I co ciekawe architekci i architektura jest tu jakby mimochodem. Niezauważalni  bo wnętrza są tu oczywiste i naturalne. Jakby były tu zawsze. Może tylko wyłupiaste szklane okna- kopuły zdradzają obecność projektantów. Dyskretna architektura.

Dominuje lekkość, prostota , bezpretensjonalność. Zatarta na ostro wylewka betonowa – polakierowana szorstkość.

Duże przestrzenie holi: całe piękno architektury organicznej Franka Lloyda Wrighta.

Proporcje leżą tu płasko jak skalne płazy. Bardzo , bardzo daleko od greckiego enthasis. Nie ma osi  ani klasycznych symetrii ani liczb. Jest tylko światło, drzewa i atrialne leśne polany.

PostScriptum

Paraliż pozbawia dotyku . Zostają tylko oczy i tylko nimi można dotykać rzeczywistości.

Paraliż pozbawia dotyku . Zostają tylko oczy i tylko nimi można dotykać rzeczywistości.



Pierre Herzog, Jacques De Meuron REHAB









aak: wertykale











                        sosny we wnętrzach

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   





zobacz archiwum









strzałka do góry
             ⓒ Copyright by Biuro Architekt Kaczmarczyk                        english | espanol | deutsch